- Przyjęcie do szpitala
- Prawa Pacjenta
- Standardy Ochrony Małoletnich
- Szybka Ścieżka Onkologiczna
- Oceń nas
- Udostępnianie dokumentacji medycznej
- Komunikacja z pacjentem przebywającym w szpitalu
- Zalecenia ogólnoporządkowe
- Psycholog
- Udzielanie informacji
- Wypis ze szpitala
- Postępowanie poszpitalne (w tym diety)
- Pracownik Socjalny
- Opieka duszpasterska
- Usługi pozamedyczne
- Pełnomocnik ds. praw pacjenta
- Informacje dla obywateli Ukrainy/ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ
Poniżej zamieszczamy informacje na temat pielęgnacji i posiłków po wyjściu ze szpitala.
Wszystkie konieczne informacje są udzielane przez szpitalny personel. Zamieszczone poniżej zalecenia mają charakter ogólny. W razie wątpliwości należy kontaktować się z lekarzem lub pielęgniarką.
Zalecenia żywieniowe
Żywienie jest jednym z podstawowych czynników odpowiedzialnych za zdrowie. Rola żywienia dla pacjenta przebywającego w warunkach szpitalnych ale także odpowiednie żywienie po wypisie ze szpitala jest bardzo istotne.
Odpowiednie żywienie pacjentów stanowi integralną część całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia jest istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie, poprawę skuteczności zarówno leczenia zachowawczego, jak i chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych.
Na podstawie zaleceń lekarskich lub po konsultacji z dietetykiem w zakresie profilaktyki i leczenia chorób dietozależnych lub żywienie w określonej chorobie pacjenci otrzymują dostęp do odpowiednich zaleceń żywieniowych z poniższego wykazu.
Uprzejmie informujemy, że Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Olsztynie przystąpił do
programu pilotażowego “Dobry posiłek w Szpitalu” wprowadzonego przez Rozporządzenie
Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku. Celem programu pilatożowego jest
zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrążenie optymalnego modelu żywienia
świadczeniobiorców w szpitalu.
Porady żywieniowe skierowane są do pacjentów przebywających w szpitalu.
Realizowane są przez zespół dietetyków profesjonalnie przygotowanych do poradnictwa
żywieniowego pacjentów mających specjalne potrzeby żywieniowe.
W naszym szpitalu dietetycy:
● Pomagają ocenić dotychczasowe nawyki żywieniowe oraz określić wymagania
pacjentów w zakresie zapotrzebowania na kalorie oraz składniki odżywcze.
● Edukują w zakresie bilansowania pełnowartościowych posiłków dbając o dobór
odpowiednich produktów w zależności od stanu zdrowia i chorób towarzyszących
np. cukrzycy.
● Udzielają porad jak radzić sobie w problemami żywieniowymi takimi jak utrata
masy ciała, słaby apetyt, nudności, wymioty, zmiany smaku, zaparcia czy biegunki.
● Edukują jakich wyborów żywieniowych dokonywać przed i po zabiegach
chirurgicznych aby zminimalizować utratę masy ciała oraz wzmocnić masę i siłę
mięśni.
● Starają pokazać się jak zmieniać nawyki żywieniowe promując zdrowy styl życia w
trakcie leczenia i po jego zakończeniu
Zalecenia żywieniowe zostały stworzone na podstawie aktualnego
piśmiennictwa i najnowszych badań naukowych.