loading
English

Poniżej zamieszczamy informacje na temat pielęgnacji i posiłków po wyjściu ze szpitala.

Wszystkie konieczne informacje są udzielane przez szpitalny personel. Zamieszczone poniżej  zalecenia mają charakter ogólny. W razie wątpliwości należy kontaktować się z lekarzem lub pielęgniarką.

Zalecenia żywieniowe

Żywienie jest jednym z podstawowych czynników odpowiedzialnych za zdrowie. Rola żywienia dla pacjenta przebywającego w warunkach szpitalnych ale także odpowiednie żywienie po wypisie ze szpitala jest bardzo istotne.
Odpowiednie żywienie pacjentów stanowi integralną część całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia jest istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie, poprawę skuteczności zarówno leczenia zachowawczego, jak i chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych.
Na podstawie zaleceń lekarskich lub po konsultacji z dietetykiem w zakresie profilaktyki i leczenia chorób dietozależnych lub żywienie w określonej chorobie pacjenci otrzymują dostęp do odpowiednich zaleceń żywieniowych z poniższego wykazu.

 Uprzejmie informujemy, że Wojewódzki Szpital Specjalistyczny w Olsztynie przystąpił do
programu pilotażowego “Dobry posiłek w Szpitalu” wprowadzonego przez Rozporządzenie
Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 roku. Celem programu pilatożowego jest
zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrążenie optymalnego modelu żywienia
świadczeniobiorców w szpitalu.
 
Porady żywieniowe skierowane są do pacjentów przebywających w szpitalu.
Realizowane są przez zespół dietetyków profesjonalnie przygotowanych do poradnictwa
żywieniowego pacjentów mających specjalne potrzeby żywieniowe.
 
W naszym szpitalu dietetycy:
● Pomagają ocenić dotychczasowe nawyki żywieniowe oraz określić wymagania
pacjentów w zakresie zapotrzebowania na kalorie oraz składniki odżywcze.
● Edukują w zakresie bilansowania pełnowartościowych posiłków dbając o dobór
odpowiednich produktów w zależności od stanu zdrowia i chorób towarzyszących
np. cukrzycy.
● Udzielają porad jak radzić sobie w problemami żywieniowymi takimi jak utrata
masy ciała, słaby apetyt, nudności, wymioty, zmiany smaku, zaparcia czy biegunki.
● Edukują jakich wyborów żywieniowych dokonywać przed i po zabiegach
chirurgicznych aby zminimalizować utratę masy ciała oraz wzmocnić masę i siłę
mięśni.
● Starają pokazać się jak zmieniać nawyki żywieniowe promując zdrowy styl życia w
trakcie leczenia i po jego zakończeniu
Poniżej znajdują się zdjęcia posiłków przygotowanych przez pracowników Kuchni Szpitalnej,
tygodniowe jadłospisy, na podstawie których przygotowane są posiłki oraz materiały
edukacyjne opisujące najważniejsze zasady żywienia przy różnych jednostkach
chorobowych. Zalecenia żywieniowe zostały stworzone na podstawie aktualnego
piśmiennictwa i najnowszych badań naukowych.
image_pdf
Do góry
Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych i analizowania naszego ruchu. Udostępniamy również informacje o korzystaniu z naszej witryny naszym partnerom w zakresie mediów społecznościowych, reklamy i analizy. View more
Cookies settings
Akceptuj
Polityka prywatności i plików cookie
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Używanie ciasteczek

Używamy plików cookie, aby zapewnić podstawowe funkcje witryny i ulepszyć korzystanie z niej. Masz możliwość włączenia/wyłączenia cookies w dowolnym momencie. Aby uzyskać więcej informacji na temat plików cookie i innych wrażliwych danych, przeczytaj pełną politykę prywatności.
Save settings
Cookies settings